3 Mart 2019 Pazar

Kadının Adı Var - Kitap Tanıtımı


Kadınlar medeni kanunla birlikte olması gereken insani haklara kavuşsalar bile taciz, tecavüz ve cinayetler devam etmekle kalmıyor, ilerliyor. Sorunun kaynağını subjektif bir bakış açısıyla yorumlayabiliriz. Ahlak, terbiye vs. ne söylemek isterseniz söyleyin !

Fakat gözlemlerime baktığımda, aileler çocuklarına yasaklar getirseler de kadınlara bakma, günah, ayıp vs. gibi nasihatlerde bulunsalar da ortaya çıkan tablo değişmiyor. Özellikle bu nasihatleri yaparken nasıl rol model olduğunuz önemli, bu konuda da rol modelin baba olduğu açık.
Siz yapma- ayıp deseniz bile, çocuğunuz bir kadına nasıl baktığınızı, nasıl konuştuğunuzu ve mesafenizi dikkate alacaktır.
İstediğiniz kadar  kısıtlamalar getirin, her açıdan iradesine sahip olmayı ve karakterli olmayı öğretemediğiniz (rol model olamadığınız ) takdirde hiçbir çaba sonuç vermiyor.

Kadın vücudunun bir uyarıcı değil, insana ait özellikler taşıdığını, kaşımız gözümüz gibi tüm organlarının insan doğası gereğince var olduğunu aşılamalıyız. Kadına sadece karşı cins olarak bakan bir zihniyet,  saldırganlık iç güdüsünü kontrol edemez. Cahilliğin bir kaynağı olduğunu düşünüyorum.  
Zihniyetinde barındırdıkları ilkellikle bir kadını değil, bir insanı Allah'ın eşit tuttuğu, koruduğu bir canlıyı tacizlerle ve saldırganlıkla hakkına girerek iğrenç davranışlara maruz bırakıyorlar.

Kadının varlığı, nasıl yemek yediği, nasıl giyindiği, nasıl yaşadığı kimsenin düşünmesi gereken konular değildir. Hatalarıyla, yanlışlarıyla, günahıyla, sevabıyla o bir insan ve bunun yargılaması başka bir insana düşemez.Toplumsal düzende uyulması gereken kurallara kadınıyla erkeğiyle uyarız, onun dışında kimse kimsenin özel alanına ve özgürlük alanına değil tecavüz etmek, düşüncesiyle bile yargılayamaz...

Başımdan geçen bir olay:

"Kadının adı var" kitabımın başında okumaya dalmışken aniden telefonun çalmasıyla irkildim. Tanımadığım bir numara... Tanımadığım numaraları açmaktan hoşlanmasam da, iş için veya akrabalarımdan birisi olabilirdi...

A: Efendim, buyurun?
B: Alo, iyi akşamlar.  (ergenlik yaşlarında bir erkek çocuğu sesi olduğu açık)
A: İyi akşamlar, siz kimsiniz çıkaramadım ?
B: Ben mi ? Ben Aşkınız...
A: Anlamadım, kimsiinn ? (Şaşkınlıkla ve kızgınlıkla sorarım)
B: Aşkınızımm.
A: Aptal mısın, söylediğinin farkında mısın? (Kendimi tutamam ve aptal olup olmadığını sorarım!)
B: Yooo...
(Telefonu suratına kapatırım ve sinirlerim tepemdedir.  Kadınlara yapılan bunca pisliğin içinde, taze bir çocuğun sapıklığa attığı ilk adımlarına şahit olmuşumdur. Whatsapp üzerinden numarayı kaydedip bakınca, yaşlı birinin kucağında bebeklerle resmi çıkmıştı. Muhtemelen torunu dedesinin telefonunu almış diye düşündüm.)

Bir erkek sadece bir erkeği mi dinler (çekinir, korkar)? sorusuna net bir yanıt almak için babama durumu anlatarak numarayı verip, çocuğun tepkisini görmek istediğimi söyledim. Aradık, açtı ve amcama vereyim görün  gibi bir şeyler söyledi. Başka birisi zannetmiş olacak ki, ahkam kesmeye kalktı. Kim bilir kimler tarafından yaptığı ahlaksızlık yüzünden tepkiler aldı...Ürkütmeden nerede yaşadığını vs. sorduk K... dedi, amcama vereyim ama namaz kılıyor vs. dedi. Sorunca ben aramadım kardeşlerim aramıştır, diyerek yalan söyledi. Uyarımızı yaptık ve bir daha kimseye karşı böyle bir girişimde bulunmaması gerektiğini söyleyerek kapattık. 
Peki o amcanın bunlardan haberi var mı ? 

Görüyoruz ki, bu tarz sorunları bile ilk çağlardan beri ahlak veya din kurallarıyla engellemekte güçlükler yaşıyoruz. Amcası duysa belki de kahrolur... Kadınların varlığını tanıtmayarak veya bütünüyle baskılayarak , kaba bir tabirle hiç kadın görmeden büyütmekte bu ilkel davranışlara çözüm olmuyor. Bu konu ahlakla birlikte zihniyet ve irade konusudur.  Bu nedenle kurallar bütündür ve her alanda karakterini ve iradesini koruyan, nerede nasıl davranacağını bilen eğitimli kişilikler yetişmeliyiz...

Gelelim Kitap Tavsiyemize : 

Önereceğim kitap tamamen objektif bir anlatımla yazılmış. İlk çağlardan günümüze kadının gelişimini anlatır. Yazarıyla kitap fuarında konuşma ve söyleşisine katılma fırsatım olmuştu...
En mutlu olduğum cümlesiyse, bu kitap öyle bir bakış açısıyla yazıldı ki, adı "KADININ ADI VAR" olmasına rağmen erkek okuyucularım çok daha fazla (Hani erkekler adını duyunca bile kaçar ya)... İçeriği sırf cinsiyet ayrımını konu alan bir kitap değil. Bu konu üzerine yaşanmış tüm olayları derlemiş ve kaynaklarıyla bizlere sunmuş yazar...
Erkeklerin çok okuması güzel, fakat önemli olan kadının kendi farkına varmasıdır, herkes okumalı...
Bu yüzden uzun uzun övgüler dağıtmak yerine direkt  konu içeriğini paylaşmak isterim :

  • Kadınlar tragedyası
  • İlk çağlarda kadın imgesi
  • Antik Yunan ve Roma Medeniyetleri döneminde kadın imgesi
  • Antik çağ ibrani toplumunda kadın imgesi
  • Hristiyanlık'ta kadın imgesi
  • İslam'da kadın imgesi
  • Cinsel bir obje olarak kadın imgesi
  • Romantik aşk kavramı içinde kadın imgesi
  • Virginia Woolf'un eserlerinde kadın imgeleri ve feminist izdüşümler
  • Türk toplumunda kadın imgesi
  • Eski çağlardan günümüze Türk toplumunda kadın imgesi
  • Türk edebiyatında kadın imgesi ve feminist yaklaşımlar
  • Kadın'ın hikayesine empatik bir yaklaşım
Kitap içeriğinden örnekler: