30 Ocak 2019 Çarşamba

Çocukların Oyuncak Tercihleri Değişmeli mi ?

Hepimiz çocuklara oyuncak alıyoruz değil mi? Oyuncak alırken dikkat etmemiz gereken noktalar olduğunun da bilincindeyiz. Kalitesiz oyuncaklar çocuklarımızın sağlığını bozabiliyor. Bu nedenle oyuncak alırken markasına dikkat etmeye çalışıyoruz. Belirsiz ve şüpheli markalardan uzak durmaya çalışıyoruz. Bunlar bildiğimiz genel geçer kurallar. Bunlara kısaca değindik, asıl ele almak istediğim konu oyuncak tercihlerimiz olacak.

Mercedes Mi ? Oyuncak Araba Mı ?

Bir gerçek var ki, hayat pahalı ama oyuncaklar daha da pahalı. Birçok aile tek bir oyuncak almak için ortalama 100 TL'yi gözden çıkarmak zorunda kalıyor. Günümüz şartların da ciddi bir fiyat olduğunu düşünüyorum... Çocuk büyüyene kadar aldığımız oyuncak araba paralarını birikim yapsak mercedes alırız. Tamam ! birazcık abarttım. :)  Neyse, fiyat konusu çokta elimizde olan bir mesele değil. Madem piyasa böyle, peki paralarımızı ne tür oyuncaklara harcamalıyız ?

Klasik oyuncaklarımız vardır. Bebekler, peluş oyuncaklar, arabalar vs. alırız. O kadar yazı yazdık, konuştuk . Dünya değişiyor, tercihlerimiz değişiyor, teknoloji değişiyor... Ee, haliyle çocukların oyuncakları da değişiyor. Özellikle aileler eğitici oyuncaklara para vermeyi daha mantıklı buluyor. Haksız sayılmazlar, çocuklar günümüz Dünya'sına ayak uydurmak için erken yaşta zihinsel ve fiziksel becerilerini geliştirmelidir.

Yeğenime Bebek Aldım O Bebek Şimdi...

Geçenlerde yeğenime bir hevesle yukarıda gördüğünüz bebeği aldık. Bir tanecik bebeği olsun ne olacak sanki dedik. Şimdi o  bebeğin saçlarını yoluyor. Saçlarını yemeye çalışıyor :) Sonra sıkılıp atıyor. Evde ki tencere, tava daha çok dikkatini çekiyor. Yani bize fırsat vermeden çocuklar oyuncak tercihlerini çoktan değiştiriyor. Nerede demir,çelik, elektronik eşya var onların peşindeler.
Yeni nesil çocuklar, yeni nesil oyuncaklar getiriyor.  Bu sebeple bizler de oyuncak seçerken artık daha elektronik, eğitici, zeka geliştirici, makine mantığını taşıyan oyuncaklar alsak ilerisi için çocukların eğitimine katkı sağlayacağını düşünüyorum.

Oyuncak Önerisi: 

Klasik oyuncaklarımızı bir köşeye bırakalım. Çağa uygun bir oyuncak önerisi verelim. 10-15 yaş arası çocuklar için uygundur:
6'lı Güneş Enerjili Robot Eğitim Kiti
Foto Kaynak:https://www.robotistan.com/

Yukarıdaki eğitim kiti çocukların güneş enerjisinin faydalarını algılamaları için oldukça güzel bir set. Aynı zamanda oyuncak görevi de görmektedir. Uçak, hovercraft, yel değirmeni, araba, tekne ve robot köpek yapmak mümkün. Pil ihtiyacı da yoktur. Fiyat olarak ise oldukça uygun Robotistan sitesinde  31 TL. Bir bebeğe veya arabaya 100 TL vermekten daha avantajlı ve eğitici bir oyuncak olduğunu düşünüyorum.
Tanıtım Videosuna linkten ulaşabilirsiniz: 


Madem teknolojiye gözünü açan bir nesil var. Bizler bu neslin teknolojinin üreten ve yapıcı yanlarını öğrenmesi için oyuncak seçimini bile çağa uygun tercih etmeliyiz.
Aslında bizler çocukların oyuncak tercihlerini değiştirmeden,çocuklar bunu ilginç bir şekilde yapmayı başarıyor. Doğdukları günden itibaren tercihleri eski çocuklar gibi olmadığı apaçık ortada...

Çocukların oyuncak tercihleri değişmeli mi? sorusunun en açık cevabı,çoktan değişmeye başladı olur...
Peki bizler oyuncak alırken tercihlerimizi yeni nesil çocuklara göre mi yapıyoruz ? Bence tercihlerimizi değiştirmeye başlamalıyız. Zaman zaman beğendiğim oyuncak setlerini tanıtmaya çalışacağım...

Bu konuda fikir ve görüşleriniz varsa paylaşmanızdan mutluluk duyarım.


Foto Kaynak : https://online.yunusmarket.com.tr/