16 Aralık 2018 Pazar

Alfa Kuşağı Çocukları...



Merhabalar, yorucu bir gün geçirdim. Çünkü Alfa kuşağı bir yeğenim var ve yeni nesil çocuklara yetişmek bir hayli zor. Bende yazımı bu konuya ayırmaya karar verdim.
Belki bazılarımız Baby Boomer, X,Y ve Z kuşaklarını duymuştur. Bu kuşakların en sonuncusu ise Alfa kuşağı,sizlere kısaca açıklayayım:

1946-1964 yılında doğanlar Baby Boomer kuşağı olarak adlandırılıyor. Bu kuşağın genel özellikleri; işsizlik ve rekabet çağını yaşadıkları için işkolik oldukları söylenir. Kuralcı, otoriteye saygılıdırlar. Ayrıca BEN merkezci olmalarıyla tanımlanırlar. Kendilerini geliştirmeye meraklıdırlar.

1965-1979 yılında doğanlar X kuşağı olarak adlandırılır. Bu kuşağın özellikleri ise;
Savaş zamanlarına denk geldikleri için mücadelecidirler ve zamanında yokluk gördüğü için maddiyata önem veren  bir kuşaktır. Şüpheci ve rekabetçidirler. Azla yetinmeyi bildikleri için kanaatkar olarak tanımlanırlar. Daha iyi yasam standartları için az çocuk anlayışındadırlar. Teknolojik gelişmelere mecbur kaldıkları için uyum sağladıkları söylenir.

1980-1999 yılında doğanlar Y kuşağı olarak adlandırılıyor. Bu kuşağın genel özellikleri ise; öz güvenli, otoriteye karşı saldırgan,gerçekçi,az çalışarak çok iş yapma eğiliminde olmaları, tatminsiz ve girişimci olmalarıyla tanınırlar. Y kuşağı için özgürlüklerine düşkünde diyebiliriz,ekip ruhuna sahip bir kuşaktır. Son olarak teknoloji onlar için çok önemlidir.

2000-2009 yılında doğanlar Z kuşağı olarak adlandırılıyor. Bu kuşağın genel özellikleri ise ; teknolojiye gözlerini açan bir kuşak olarak tanımlanır. Yaratıcı, tatminsiz, tüketici,geleneksellikten uzak, otoriteye saldırgan ve teknoloji kullanımında çok iyi ama sosyal becerileri düşük olarak tanınırlar. Teknoloji yaşamlarının bir parçası haline gelmiştir.


Vee işte en son karşımıza gelen kuşak ise ;

2010-2019 Alfa kuşağıdır. Teknoloji hayatlarının merkezinde olacak, oyun bağımlısı, bir hayli hareketli kuşak. Paylaşmaktan nefret ederler. 9 aylık yeğenim eşyasına dokununca bile ağlıyor,siz düşünün vay halimize !😟 en girişimci nesil oldukları söyleniyor. Robotlar, sanal gerçeklik gibi teknolojik kavramlar hayatlarının merkezinde olacak. Bu nesil hepimize hemen hemen  hiç olmadığı kadar uzak gelecek diye düşünüyorum. Kuşak çatışması diyoruz ya hemde ne çatışma olacak. Fakat bir o kadar da problem çözme yetenekleri gelişmiş zeki bir nesille karşı karşıyayız. Bu neslin ebeveynleri oldukça yorulacak, bir saniye bile yerinde durmayan afacanlara yetişmek kolay değildir sanırım. Bugün bir kez daha bunu tecrübe ettim, sürekli hareket halindeydi :)  Fakat bizler bu nesille iletişim kurmanın, onlara ulaşmanın bir yolunu bulmak zorundayız. Her biri bizim geleceğimiz olacak. Ne yalan söyleyeyim yorucu ama bir o kadar da sevimli bir kuşak bizi bekliyor gibi hissediyorum...

Bu  arada ben Y kuşağına dahil oluyorum :) peki ya siz?