24 Aralık 2018 Pazartesi

Herkes Oyun Oynamalı Çünkü…


En son ne zaman oyun oynadınız? Ya da oyun oynamak dediğimizde, aklınıza ilk gelen şeyin ne olduğunu merak ediyorum. Yazımı sonuna kadar okumanızı tavsiye ediyorum, belki birlikte blog oyunu oynarız. Hiç fena olmaz değil mi? Evet, yaşımız ilerledikçe oyun oynama sıklığımız oldukça azalıyor. Bu konu üzerinde düşünmemi sağlayan, Amasya üniversitesinde konferans veren Dr. Yavuz SAMUR hocamız olmuştu. Konferansına katıldığımda ne kadar az oyun oynadığımı fark ettim. İlk defa bir konferansı bu kadar severek ve ilgiyle dinlemiştim. Gelin biraz bu konuda konuşalım.

Oyun oynamak dediğimizde aklımıza neler geliyor?

Kutu kutu peensee diye başlıyorum…Her türlü oyun oyundur öncelikle bunu söyleyelim. Evcilik, bilgisayar oyunları, santranç, tavla, isim-şehir oyunu, ip atlama, uzun eşek, birdirbir, çelik çomak, tabu, okey, sıcak-soğuk, el kızartmaca, 9 taş, yakan top, futbol, voleybol… Örnekleri çoğaltabiliriz.
Peki, kendimiz oyun yapamaz mıyız? Yaparız, tabi ki. Oyun oynamanın sınır yoktur. Kendi oyunlarımızı kendimiz de bulabiliriz. Evde çocuğumuzla otururken zamanımızın büyük bir kısmını TV karşısında geçirmek yerine oyun saati yapabiliriz. İnanın bu çok eğlenceli ve geliştirici olacaktır.

Oyun oynamak bize ne kazandırır ?

Öncelikle oyun oynamak çocuklar için çok önemlidir. Biz veliler bazen çocuğumuzun, çocuk olduğunu unutmuş gibi davranıyoruz. Başarılı olmayı 100 tam puan üzerinden ölçerek hayatını test çözmeye adamış, yarış için hazırlanan bir canlı haline getiriyoruz. Maalesef burada yanlış yapıyoruz. Önemli olan hayatı planlamaktır. Süreyi dikkate alarak derslerinin yanı sıra oyun, etkinlik, TV gibi aktivitelere de zaman ayırmalıyız. Fakat bu başlı başına bir konu, belki başka bir yazımda bunu tartışırız. Şimdi konumuza dönecek olursak, bir oyun bize neler kazandırabilir ki;
  • Eğleniriz (Stres, kaygı vb. konuda rahatlatır)
  • Fiziksel gelişimi destekler (özellikle çocuklar için)
  • Dil gelişimi ve düşünme mekanizmamızı geliştirir.
  • Yaratıcılığımızı geliştirir.
  • Deneyim kazandırır, öğrendiklerini pekiştirir.
  • Çözüm bulma, problem çözme yeteneğimizi geliştirir.
  • Sosyalleşme becerisi kazandırır.
  • İnsan ilişkilerini geliştirir ve kuvvetlendirir.
  • Paylaşma duygusu kazandırır. Çatışma durumlarını yönetmemizi sağlar.
  • Farklı fikirlere karşı saygı duymamızı sağlar.
  • Saldırgan kişilikteki insanların kendini ifade etmesini ve öfkesini kontrol etme yeteneği kazanmasına yardımcı olur. Çünkü oyunda yenmekte vardır, yenilmekte…

Maddeleri çoğaltabiliriz.
Aslında en önemlisi oyun oynamak bize her zaman kazanan taraf olamayacağımızı öğretir. Bu sayede başkalarına saygı duymayı, kendimizin eksik yönlerini keşfetmeyi, sabretmeyi, çabalamayı ve tebrik etmeyi öğreniriz.

Örneğin; spor sayfalarında önemli maçlardan sonra tarafların birbirine zarar verdiğini okuruz. Burada ki temel eksik, oyun oynamanın erdemini oturtamamaktan kaynaklıdır. Bu yüzden daha çok oynamalı, kişiliğimizi daha doğru bir şekilde oturtmalıyız.
Özellikle eğitimde oyuna kesinlikle yer verilmelidir. Öğretmenlerimiz bu konuya daha çok zaman ayırarak eğitici oyunlarla hem konuyu pekiştirip, hem de kişilik yapılarını oturtmaya destek sağlamalıdır. Çocuklarımızın ruhsal olarak sağlıklı ve duyarlı bireyler olması için onlara yararlı oyunlar oynatmalıyız. Düşünmelerini, saygıyı, çalışmaları gerektiğini ve daha bir çok önemli beceriyi kazandırmak için oyun oynatmak en eğlenceli etkinliktir.Peki sadece bu konuştuklarımız çocuklar için mi geçerli? Hayır tabi ki, yetişkinlere de aynı katkıları sağlar ve günümüz şartlarında stresle başa çıkmak için en güzel yollardan birisidir. Birde eğitici bir oyunsa işte o zaman çifte kavrulmuş olur.

Benimle kısa bir blog oyunu oynar mısınız ?

Madem bu kadar oyun dedik, blog oyunu oynayamaz mıyız? Evet oynarız…Blog üzerinde tam anlamıyla bir oyun belki biraz zor ama imkansız değil. Oylama yöntemi kullanarak oyunlaştırılmış bir yarışma düşündüm.
Bir gün hocamız bizi tanırken farklı bir yöntem kullanmıştı ve çok beğenmiştim bende bu yöntemi oyunlaştırmaya karar verdim.

Şimdi oyunumuzu açıklıyorum :
  • Oyun, kendimizi tek bir kelime ile ifade etme olacak.
  • Fakat bu kelime ismimizin baş harfi ile başlamak zorunda, yani kendinizi isminizin baş harfiyle başlayan tek bir kelime ile özetleyeceksiniz. Bir süre oyun devam edecek. (3-4 gün olabilir)
  • Daha sonra oyuna yorum olarak katılanları yeni bir yayınla liste olarak açıklayacağım. Bu listeden herkes kendisi hariç en güzel, farklı tanımlamayı yaptığını düşündüğü kişiden yana oyunu kullanacak.
  •  Kullanılan oyları belli bir yorumdan sonra kapatacağım. Oylamaya oyunu oynamayanlarda katılabilecek. (En az katılan kişilerin tamamı kullanınca oyunu oylama kapanır. En fazla da iki katı kişi olursa, bu aralıkta kapatacağım oyunu)

·     Oylama sonunda en çok oy alan kişinin blogu tanıtılacak, oyuna katılan herkes yayın olarak paylaşacak ve blogu hakkında kısa veya uzun fikirlerini yazacak. Bu sayede hem oyun oynamış olacağız, hem de katılan kişiler sayesinde kazanan kişinin blog tanıtımı olacak.
   
      NOT: Bir kişi bile oynamak isterse ben bu oyunu oynayacağım.Katılan kişiler kurallara uymak zorundadır. Unutmayın oyun kişiliğimizi ortaya koyar.
    
      Oyunu Başlatıyorum :  Aylin = Azimli Aylin

       Yorumlarınızı bekliyorum…