17 Aralık 2018 Pazartesi

Eğitimde Bilişim Teknolojileri Trendi...



Merhabalar, bugün biraz eğitimden bahsedelim. Özellikle ilkokul ve ortaokulda eğitim gören çocuklarımız için temel dersler kadar önemli olan Bilişim Teknolojileri dersi üzerine konuşmak istiyorum. Yıllardır bilgisayar dersi adı altında Microsoft Office programları öğretiliyordu, şimdi gelişen teknolojiyle birlikte eğitimlerde değişiyor.

Ülkemizde son yıllarda robotik ve kodlama dersleri çok önemsenmeye başlandı. Bunun sebebi her şeyin makineleşmesi, insan gücünün azalarak her işi makineler üzerinden yapmaya başlamamızdır. İleride bir çok meslek gereksiz olacak, makineleri yönetebilenler kazanacak, çünkü ihtiyaç o yönde olacak. Bunu yapabilmek için kodlama bilgimizin olması gerekir. İşte bu nedenle öğrenciler ciddi şekilde bu alana yönlendiriliyor. Geleceğin mühendisleri, yapay zeka uzmanları olmaları için ana sınıfı seviyesinden başlanarak eğitim veriliyor. Yazılım dersi devlet okullarında var fakat yazılım kısmından öte robotlar üzerinde bu yazılımların yapılması henüz imkanlar dahilinde sağlanamıyor. Özel okullarda var olan robot setleri maalesef devlet okullarında yaygın değil. Bizler de bilinçli veliler olarak en azından bu konu da bilgi sahibi olup çocuklarımızı yönlendirmeliyiz. Şuan bilişim teknolojileri dersi kodlama, robotik ve elektronik temellerinin verildiği bir alan oldu. Teknoloji konusunda ilerlemiş ülkelerin büyük güçlere sahip olduğunu biliyoruz. Bu ülkelerde Türkçe,Matematik gibi temel dersler neyse teknoloji de onlar kadar önemseniyor, hatta en popüler meslek dalı diyebiliriz. Çünkü vizyonları bugünü değil geleceği yönetmek, bu yüzden çok küçük yaşlarda bu eğitimler veriliyor. Ağaç yaşken eğilir atasözünü en iyi biz biliriz öyle değil mi ?
Çocuklarınız minik mühendisler olmalı :) elektronikle, kablolarla, led ışıklarla iç içe olmalı. Bu alanda küçük icatlar yapabilmeleri için öğretmenlerimiz yönlendirmeli, bizlerde veliler olarak bunların varlığından haberdar olmalıyız. Çocuğunuzla basit bir karton etkinlik yapmak bile çocuğunuzun ürün ortaya koyma yeteneğini geliştirecektir :) bakın burada tüm anlattıklarımı tek kelimeye sığdırmak gerekirse bu kelime ÜRETKENLİK kelimesidir. Üreten çocuklar olmaları gerekiyor, gelecekte üretmeyen farklılık ortaya koyamayanlar işsiz kalacaktır. Her yerde robotlar, yapay zekalar olsa bile insanlar kadar özgün olmalarını beklemeyiz. Bu yüzden işimizi bir makineye kaptırmamak için farklılık ortaya koymalı, o makineyi yönetebilen olmalıyız. Bunun yolu da üretmek, farklı düşünmek ve teknolojiye yakın olmaktan geçiyor,şartlar bunu açıkça ortaya koymakta.

Sevgili okuyucularım robotik ve kodlama alanında çocuklar için basit, online ve ücretsiz siteler var. Tıpkı oyun oynar gibi analitik düşüncelerini geliştirmek ve kodlamaya adım atmalarını sağlayacak.

Örneğin ;
https://studio.code.org/courses
https://www.kodris.com
http://kodlamaatolyesi.com/
bunlardan farklı sitelerde mevcut.
Ayrıca Scratch programı en çok kullanılan programdır.Başka programlarda var tabi ki. Çoğu okulda bu program üzerinden çocuklara kodlama yaptırılıyor ve çocuklar kendi oyunlarını yapabiliyorlar :) bu programlarda yazdıkları kodları ise robot setlerine bağlayarak (yükleyerek) tıpkı mühendisler gibi minik projeler çıkarıyorlar. Mbotlar, Arduino, Lego gibi robot setleri satılıyor bunlara örnek bir iki alışveriş sitesi linki ekliyorum ;
https://robocombo.com/
https://www.robotistan.com

Tabi ki set almak zorunda değilsiniz. İmkanlarınız dahilinde örnek verdiğimiz kodlama sitelerinde etkinlik yaptırabilirsiniz Algoritma ve analitik düşünme becerilerini kazandırabilirsiniz. Unutmayın ki, yazılım ve teknoloji sayısal mantık ve beceriler gerektiren bir alandır. Çocuğunuz bu alanda ne kadar doğru eğitilirse zihinsel düşünme becerisi, sayısal mantığı o kadar gelişecektir.

Bilişim teknolojileri öğretmeni olarak temel bilgiler vermeye çalıştım. Bu alanda neler yapıldığı, hangi çalışmaların önemsendiğini aktarmak istedim, umarım biraz olsun yarar sağlamıştır bu yazım :) Yukarıya basit bir örnek bıraktım, kodlama ile çalıştırılmış ışıklı çark projesi. Bu projeleri asıl yapacak olanlar bizim minik ve tatlı çocuklarımız bu enerji ve zeka hepsinde mevcut...
Görüşleriniz ve sorularınız varsa yorum atabilirsiniz. Sevgilerimle :)