13 Aralık 2018 Perşembe

Yapay Zeka Derken...

Merhaba,yapay zeka hakkında biraz bilgi vereceğim.
Herkesin duyduğu ve daha çok duyacağı yapay zeka derken ne demek istiyoruz ?
Aklımıza ilk gelen şey insansı robotlar oluyor.
Örneğin, ilk vatandaşlık alan Sofia gibi bizi hayrete düşüren insanı taklit eden neredeyse insanlarla yarışmaya hazırlanan yapay zeka robotları yada makineler...

Yapay zeka ses algılama, konuşma, hareket ve sayısal mantık yürütme gibi yeteneklere sahip olan makineleri ifade ediyor. Bu alanda bir çok örnek var; Siri, Alexa, söylediklerinizi yazıya çeviren uygulamalar ve en basit örnek olan mail spam kutunuz bile aslında yapay zekanın bir sonucudur.😊
Yani siz bir şeyi söyleme gereği duymadan makine bunu çoktan kendiliğinden yapmış oluyor. Makinelerinde beynimiz gibi bellekleri vardır ve yazılımını yapan kişiler makinenin bir işlemi gerçekleştirmesi için en küçük şeyleri bile veri olarak tanımlarlar. Makine ise kendisine ne gösterildiyse sadece onu yapar, çünkü insanlar gibi düşünme yetileri yoktur. İşte yapay zeka burada devreye giriyor artık makinelere sabit tanımlamalar dışında düşünmeyi ve sentez yapmayı öğretiyoruz. Biz buna tıpkı insanlar gibi öğrendiklerini yan yana getirerek yeni bir bilgiye ulaşma kabiliyeti diyebiliriz.
  Fotoğraf :https://technotoday.com.tr

Bizim alfabemiz varsa onlarında 0,1'leri var: Mesela bu sayısal rakamları yan yana getirip selam diyebiliyor bize. Makineye selam= 010110 diye komut verirsek, biz veriyi tanımlamış oluruz ama makine daha ince detaylı öğrenmeler geliştirip, bunu biz tanımlamadan kendisi düşünerek yan yana getirirse tıpkı insanlar gibi, işte bu yapay zekadır.

Hani bir laf vardır ya ; Robot gibi ezber yapma, öğren derler. 👀  Haah! işte artık robota ezber yaptırmıyor, nasıl öğreneceğini tanımlıyoruz buna da yapay zeka diyoruz.

Yapay zekanın ne anlama geldiği biraz olsun kafanızda canlanmış olur umarım.
Bir önceki yazımda verdiğim başlıklardan otonom arabalar (sürücüsüz araç) buna bir örnektir. Araba hangi yolda nasıl gideceğini kendi düşünebilir. Eskiden yolları veri tabanına biz tanımlamak zorunda kalırdık, şimdi makine yolu kendisi algılıyor ve veri tabanında otomatik olarak bize ihtiyaç olmadan yeni bilgi için yer açıyor.
Yine bir önceki yayındaki videoda yapay beyin dediğimiz olayda da aynı şey söz konusu, tıpkı insan beyni gibi düşünen beyin üretmeye çalışıyorlar. Bilgiler arasında iletişim kurarak yeni bilgiyi kendisi oluşturması için çalışılıyor.
Umarım yapay zekanın ne ifade ettiği konusunda açıklayıcı bir bilgi olmuştur. İnsanlar gibi düşünen, konuşan, hareket eden,algılayan,sayısal mantık zekası olan makine veya yazılımlardır.

Aşağıdaki videoları inceleyebilirsiniz :

https://www.youtube.com/watch?v=Z4MpCd31bgw
https://www.youtube.com/watch?v=Ikj0hh6UM9U


NOT: Bugün gündemde önemli gelişmelerden biri olan Türkiye Uzay Ajansı 'ın resmi olarak kurulduğu açıklanmıştır. :)