14 Aralık 2018 Cuma

Nano Teknoloji (Nano'yla Küçüldüm)




Resim:https://www.bilimvetekno.com/


Sevgili okuyucular, bugün Nano teknolojiyi konuşuyoruz. 
Yeterince karmaşık olan bilim ve teknolojiyi terimsel ifadelerden uzak, kısa anlatmak bana göre en iyi anlama biçimidir. Fakat konuya giriş için kısa bir tanım yapmadan geçemeyeceğim :)
Nano Teknoloji: Atom ve moleküllerin birleşmesiyle oluşan, nanometre ölçekli yapılar olarak tanımlanıyor.
Yaniii ?
Nano bir ölçek. Nanoteknoloji'de o ölçekte geliştirilen teknolojiler demektir.
Nano milyarda 1 oranını ifade eder.
Düşünebiliyor musunuz 😲 herhangi bir şeyi milyarda 1 oranında küçülttüğünüzü, işte bu teknoloji bunu yapıyor. Yıllardır küçülüp duran bilgisayarlarımızın sırrı buymuş demek ki ! Ama ben bu konuyu çok fazla konuşarak açıklamayacağım, bol örnek vererek açıklamak çok daha yerinde olacaktır. Mesela;

  • Hanımlar en çok ne isterdi? Bulaşık olmayan bir hayat mı? Bu mümkün, evet evet şaka değil. Nano teknoloji sayesinde kirlenmeyen eşyalar yapılıyor. Aynı zamanda ıslanmayan araç- gereçleri de bu örneğe ekliyorum.
  • Kir tutmayan ve ıslanmayan halı örneğini de  ekleyebiliriz.
  • Nano teknolojinin marifetleri bu kadar değil. Bu teknoloji küçülmenin yanı sıra  maddelerin daha dayanıklı olmasını sağlıyor. Hafif, küçük, dayanıklı ve kullanışlı hale geliyor.
  • Tıp alanında da kullanılıyor. Yaraları daha hızlı iyileştiren yara bantlarından söz ediliyor. 
  • Yine başka bir alan olan kozmetik kadın-erkek herkesin ilgilendiği bu alanda da kırışıklık kremlerinde nano teknoloji kullanılıyor. 
  • Ya da su geçirmeyen telefonları da bunlara örnek verebiliriz.
Bu alanda hızlı bir gelişim söz konusu ve nano teknoloji hayatımıza girmiş durumda,bunlara ek olarak bir çok örnek var. Doğanın atomik yapısı üzerinde oynayarak harika işler çıkaranlara ise insanoğlu diyoruz.

Sevgilerimle :)