12 Aralık 2018 Çarşamba

Teknolojide Ne Konuşuluyor?



Merhaba, hepimiz teknolojiyi aktif kullanıyoruz. Peki henüz tam anlamıyla kullanmadığımız teknolojiler yok mu?
Şuan elinizde telefon sosyal hesaplarda geziniyor, videolar izliyor, yorumlar yapıyorsunuz. Yaklaşık 20-30 yıl önce yapamadığınız bu küçük eylemleri şimdi yemek yeme ihtiyacı gibi günlük gerçekleştiriyorsunuz. Hatta bazen canınız sıkılıyor ve Siriyi açıp sohbet ediyorsunuz.
Belki 4,5 yıl sonra severek izlediğimiz Babür gibi yardımcılarımız olacak evimizde ve daha birçok örnek verebiliriz. Ama bunlar çok küçük detaylar olacak, gelin biraz ana başlıkları konuşalım.

Teknolojide Dünya nerede? Çağın gerisinde kalmamak için herkesin duyması gereken bazı kavramları listeliyorum:
(Yapay zeka kavramını en üste bırakalım birçok yeni teknolojinin doğduğu ortak kavramdır)
Nano Teknoloji
Gen Teknolojisi
Artırılmış Gerçeklik
Artırılmış Analiz
Otonom Araçlar
Blockchain (Blok zinciri)
Akıllı Uygulamalar
Endüstri 5.0
3D Printer (3 boyutlu yazıcılar)
Hologram Teknolojisi
İnsansı Robotlar
Tekillik

Evet, bu listeye daha birçok kavram eklenebilir. Bu kavramları şuan tek tek açıklamaya kalkarsak eminim havada kalacaktır.Kavramları araştırıp görsellerle destekleyince ne kadar devasa şeyler içerdiğine şahit olabilirsiniz.
3D printer ile 24 saatte yapılan bir ev hayal etmeyin, çünkü zaten var :) açın izleyin. Yada insansı robotlar, hatta Çinli gençlerin ciddi bir kısmının robotla evlenmeye sıcak baktığını duydunuz mu ?Yook artık ! demeyin, var artık.
Teknolojik cihazlar bizi çok büyük değişimlerin olduğu bir Dünya'ya taşıyor. Peki biraz daha ileri gidersek yapay organlar üzerindeki çalışmalar sizce de hayal edilemeyecek noktalara gelmiyor mu? Yapay kolu duydum, dediğinizi duyar gibi oldum ;
O zaman en üstteki YouTube videosuna 1 dakikanızı ayırarak yapay beyin hakkında bir fikriniz olması  hiç fena olmaz bence :) Daha bir çok farklı çalışma var bu alanlarda bugünlük kısa bir teknoloji gündemi geçtim, özel olarak merak ettiğiniz konulara 5 dk ayırarak google amcaya fikirlerini sorabilirsiniz. Kavramlardan bazılarını zaten açıklayacağım. Bu konuda görüşlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Sağlıcakla kalın :)